Drobečková navigace

Úvod > O společnosti > Blog > Novinky.cz: Stát kývl na směnu lesů s církví

Novinky.cz: Stát kývl na směnu lesů s církví



Generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík pro Novinky.cz uvedl, že roky o směnu usilovali, z politických důvodů to ale nešlo. Podle Novinek.cz byla proti směně v minulosti vláda ANO a ČSSD. S novou vládou vůle přišla a bylo možné, aby pražská a olomoucká diecéze podepsaly s Lesy ČR memorandum. Novinky.cz uvedly, že ministr zemědělství z vlády Andreje Babiše Miroslav Toman na otázku Práva, proč se směnou nesouhlasili, neodpověděl, avšak od roku 2021 vládnou resortu lidovci a ti mají s církvemi dobré vztahy.

Diecéze chtějí směnit více než dvanáct set hektarů rozesetých po celých Čechách, protože se na nich špatně hospodaří.

 „Chceme lesy scelit, restituce byly občas nesmyslné. Často nám nevrátili cestu k lesu nebo pár metrů porostu zůstalo Lesům ČR,“ poznamenal podle sdělení Novinek.cz Balík. 

 Novinky.cz rovněž uvádějí, že směna bude podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové výhodná pro obě strany.

 Čtěte také  Převod majetku za čtvrt miliardy na Dukovu nadaci budí pohoršení 

„Vše musí být v souladu se statutem Lesů ČR a jen za ceny akceptovatelné pro stát,“ řekla Právu Jouklová. 

 Lesy ČR loni v létě podepsaly memorandum s pražským arcibiskupstvím a chystají se uskutečnit dvě směny, jak uvádějí Novinky.cz. Jouklová poznamenala, že se bude jednat o víceletou záležitost, protože je potřeba důkladně prověřit všechny podmínky.

Ze sdělení Novinek.cz vyplývá, že v olomoucké diecézi se již domluvili na první směně 460 hektarů a čekají jen na schválení Ministerstvem zemědělství.

Celý článek najdete na serveru novinky.cz.

 

Podle serveru novinky.cz, red.